Sa incercam sa sistematizam in cea mai simpla forma procesul de achizitii publice sau licitatii publice din Romania: ce inseamna el si ce etape se parcurg in cadrul lui.

Regula de atribuire a oricarui contract de achizitii publice o constituie licitatia publica, deschisa sau restransa, dar exista unele cazuri in care poate fi aleasa, pe baza unei note justificative, o alta procedura, respectand prevederile legale.
Cele 7 etape in care poate fi rezumat procesul de achizitii sau licitatii publice:
- Autoritatea contractanta intocmeste Planul Anual de Achizitii
- Autoritatea contractanta elaboreaza documentatia de atribuire, adica stabileste regulile jocului, respectand principiile si legislatia din domeniu. In aceasta etapa sunt definitivate coordonatele licitatiei.
- Urmeaza etapa publicarii anuntului. Aici intervine www.rolicitatii.ro care iti notifica aparitia anuntului si iti ofera toata informatia de care ai nevoie pentru a participa la licitatie. Anuntul cuprinde informatii despre autoritatea contractanta, obiectul ofertei si valoarea estimata, termenul de depunere a ofertelor, data deschiderii ofertelor, informatii despre caietul de sarcini, conditii de participare, criterii de atribuire, garantia de participare si formulare necesare. Pe langa informare, aplicatia te poate ajuta in a intocmi dosarul de participare si pentru a monitoriza eventualele modificari ale anuntului.
- Derularea procedurii de atribuire - adica primirea ofertelor, analizarea lor si stabilirea castigatorului este etapa urmatoare.
- Atribuirea contractelor de licitatii publice si incheierea dosarului de achizitie.
- Derularea contractului.
- Finalizarea contractului si analiza procesului pentru eventuale imbunatatiri este etapa finala a oricarei licitatii publice.
Mai multe informatii despre licitatii publice poti gasi in paginile acestui site si in OUG 34 / 2006 cu modificarile ulterioare, iar Rolicitatii.ro este aplicatia care va pune la dispozitie toate uneltele necesare participarii la licitatii publice.