Licitatii publice in 7 pasi

Sa incercam sa sistematizam in cea mai simpla forma procesul de achizitii publice sau licitatii publice din Romania: ce inseamna el si ce etape se parcurg in cadrul lui.

licitatii publiceSistemul de achizitii publice (licitatii publice) desemneaza totalitatea regulilor privind cheltuirea banilor publici, in scopul satisfacerii interesului public, si in care cererea lansata de autoritatile contractante se intalneste cu oferta propusa de agentii economici.

Regula de atribuire a oricarui contract de achizitii publice o constituie licitatia publica, deschisa sau restransa, dar exista unele cazuri in care poate fi aleasa, pe baza unei note justificative, o alta procedura, respectand prevederile legale.

Cele 7 etape in care poate fi rezumat procesul de achizitii sau licitatii publice:
  1. Autoritatea contractanta intocmeste Planul Anual de Achizitii
  2. Autoritatea contractanta elaboreaza documentatia de atribuire, adica stabileste regulile jocului, respectand principiile si legislatia din domeniu. In aceasta etapa sunt definitivate coordonatele licitatiei.
  3. Urmeaza etapa publicarii anuntului. Aici intervine www.rolicitatii.ro care iti notifica aparitia anuntului si iti ofera toata informatia de care ai nevoie pentru a participa la licitatie. Anuntul cuprinde informatii despre autoritatea contractanta, obiectul ofertei si valoarea estimata, termenul de depunere a ofertelor, data deschiderii ofertelor, informatii despre caietul de sarcini, conditii de participare, criterii de atribuire, garantia de participare si formulare necesare. Pe langa informare, aplicatia te poate ajuta in a intocmi dosarul de participare si pentru a monitoriza eventualele modificari ale anuntului.
  4. Derularea procedurii de atribuire - adica primirea ofertelor, analizarea lor si stabilirea castigatorului este etapa urmatoare.
  5. Atribuirea contractelor de licitatii publice si incheierea dosarului de achizitie.
  6. Derularea contractului.
  7. Finalizarea contractului si analiza procesului pentru eventuale imbunatatiri este etapa finala a oricarei licitatii publice.
Mai multe informatii despre licitatii publice poti gasi in paginile acestui site si in OUG 34 / 2006 cu modificarile ulterioare, iar Rolicitatii.ro este aplicatia care va pune la dispozitie toate uneltele necesare participarii la licitatii publice.

Twitter Facebook Delicious Digg Favorites More

 
Testeaza 30 zile licitatii publice pe e-mail
Cele mai complexe servicii de informare legate de anunturile de achizitii si licitatii publice. Notificare, monitorizare, formulare.